Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Νίκος Νικηφορίδης - 60 χρόνια από την εκτέλεσή του, στις 5 Μάρτη 1951


Νίκος Νικηφορίδης - 60 χρόνια από την εκτέλεσή του, στις 5 Μάρτη 1951

Συμπληρώνονται σήμερα 60 χρόνια από τη δολοφονία του πρωτομάρτυρα του ελληνικού κινήματος ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη. Τιμώντας τη μνήμη του, η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) οργάνωσε στις Συκιές - όπου βρίσκονται και οι πρώην φυλακές του Επταπυργίου, στις οποίες ήταν κρατούμενος και εκτελέστηκε ο Νικηφορίδης - στο μνημείο αφιερωμένο στην ειρήνη, εκδήλωση τιμής και αγώνα με την μαζική παρουσία φίλων της ειρήνης και ειδικά νέων ανθρώπων. 
Σε δελτίο τύπου της ΕΔΥΕΘ για την επέτειο τονίζεται:

"Συμπληρώνονται φέτος, στις 5 Μάρτη 2011, 60 χρόνια από την εκτέλεση του πρωτομάρτυρα του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης, του Νίκου Νικηφορίδη. Ο Ν. Νικηφορίδης ήταν ένας 23χρονος νεολαίος, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και στην αντιφασιστική πάλη του λαού μας μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Για τη δράση του αυτή το ξενοκίνητο καθεστώς του εμφυλίου πολέμου τον εξόρισε και το φυλάκισε με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία του.
Αμέσως μετά από την αποφυλάκισή του έρχεται στη Θεσσαλονίκη και εντάσσετε ολόψυχα στο κίνημα συλλογής υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, γνωστό ως «Έκκληση της Στοκχόλμης». Για τη δράση του αυτή συλλαμβάνεται, καταδικάζεται σε θάνατο από το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος και η ποινή του εκτελείται την 05/03/1951, στον συνήθη τόπο εκτελέσεων των λαϊκών αγωνιστών, πίσω από το Επταπύργιο.      
Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δε σταμάτησε να φωτίζει 60 χρόνια τώρα το δρόμο των φιλειρηνιστών - αντιϊμπεριαλιστών αγωνιστών της πατρίδας μας στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για την φιλία και την συνεργασία των λαών. Η απαίτηση για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων μένει ακόμη ανεκπλήρωτη, οι ΗΠΑ έχουν καταστρατηγήσει όλες τις υπογραφές τους στις διεθνείς συμφωνίες, εγκαινιάζουν νέα ατομικά, οπλικά προγράμματα, όπως η λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα και ανοίγουν νέους γύρους στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών.
Σήμερα, που:
·     το ΝΑΤΟ εξαπλώνει και εντείνει το ρόλο του ως παγκόσμιου χωροφύλακα,  προπαντός μετά από τη σύνοδό του στη Λισσαβώνα το Νοέμβρη του 2910,
·     που οι ιμπεριαλιστές και τα διεθνή μονοπώλια εντείνουν την εκμετάλλευση του πλούτου των λαών, καταδικάζοντάς τους σε ζωή με φτώχια και στερήσεις, με  δυστυχία και θάνατο,
·     που οι ισχυροί της Νέας Τάξης επεμβαίνουν και διεξάγουν πολέμους σε ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη, ενώ απειλούν με χρήση βίας σειρά πολλά άλλα,
·     που η ελληνική κυβέρνηση στερεί από τον ελληνικό λαό τεράστια ποσά για να τα  διαθέσει για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, 
·     που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ολόπλευρη στήριξη της ΝΔ, έχουν διαθέσει ξανά το ελληνικό έδαφος στους ΝΑΤΟϊκούς δολοφόνους, για να καταπνίξουν στο αίμα τους λαούς της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, για να κατακλέψουν τα πλούτη τους,
Σήμερα η συνέχιση του αγώνα, που πριν από 60 χρόνια ξεκίνησε με τη θυσία του πρωτομάρτυρα Νίκου Νικηφορίδη, είναι χρέος του κάθε νέου και νέας, του κάθε εργαζόμενου, του κάθε φιλειρηνικού άνθρωπο".


Από Gagarin57

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η έννοια «Μακεδονία» έχει γεωγραφικά και όχι εθνικά χαρακτηριστικά


Η έννοια «Μακεδονία» έχει γεωγραφικά και όχι εθνικά χαρακτηριστικά
Συνέντευξη της Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Αλέκας Παπαρήγα στην εφημερίδα «Ντνεβνίκ» της ΠΓΔΜ

Ερώτηση: Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στον εθνικιστικό παροξυσμό, που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα την περίοδο του 1991-1993. Διαφώνησε το 1992 με την κοινή θέση των υπόλοιπων αρχηγών των ελληνικών κομμάτων, που είχαν καταλήξει πως η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος μια χώρα που στο όνομα της περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία». Μπορείτε να μας πείτε πως σήμερα το ΚΚΕ έχει διαμορφώσει τη θέση του για το ζήτημα και αν συμφωνεί με την λεγόμενη «εθνική κόκκινη γραμμή», την οποία επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση;
Απάντηση:  Το ΚΚΕ από το 1992 επαναλαμβάνει τη θέση που με σταθερότητα έχει υποστηρίξει: Το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας, αλλά η ύπαρξη εγγυήσεων σ' ότι αφορά το απαραβίαστο και την ασφάλεια των συνόρων, καθώς και τη μη ύπαρξη εδαφικών, μειονοτικών, αλυτρωτικών και άλλων διεκδικήσεων από καμιά πλευρά. Είμαστε υπέρ της διασφάλισης των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης καλής γειτονίας, αποφυγής κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας, καθώς και ενεργειών που δυσκολεύουν την προσέγγιση και τη συνεργασία των δύο χωρών. Από την πρώτη στιγμή, προτείναμε απευθείας συνομιλίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση των ιμπεριαλιστών.
Απ' αυτήν την άποψη, κι όταν υπογράφτηκε η ενδιάμεση Συμφωνία (κι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποδέχτηκε πως πρέπει να βρεθεί κοινή λύση), τονίσαμε ότι, αν περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, θα πρέπει αυτό να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δοθεί «λαβή» για να ανακινηθούν διεκδικήσεις. 
Ταυτόχρονα, το Κόμμα μας σημείωνε και τότε, όπως και τώρα, πως η περιοχή μας (τα Βαλκάνια, η Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Καύκασος, Κασπία) βρίσκεται στο επίκεντρο των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας, των αγωγών πετρελαίου, φυσικού αερίου και γενικότερα των διαύλων επικοινωνίας, για τον έλεγχο των μεριδίων των αγορών. Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, που είναι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, περιπλέκει τα πράγματα και προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς. Απαιτείται, λοιπόν, ρήξη με τις ιμπεριαλιστικές οργανώσεις, για το αδυνάτισμά τους, για ανατροπή των σχεδιασμών τους, γιατί ακόμη κι αν υπάρξει μια ικανοποιητική συμφωνία για το όνομα, αυτή δεν είναι ικανή από μόνη της να αποτρέψει τους κινδύνους για τους λαούς, που προκύπτουν από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ερώτηση: Η σημερινή θέση, σε σχέση με αυτές που ιστορικά είχε το ΚΚΕ για το Μακεδονικό Ζήτημα, σε τι διαφέρει και είναι σωστή η αίσθηση μας ότι σήμερα το ΚΚΕ προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τις θέσεις του κόμματος, όταν ΓΓ του ήταν ο  Ζαχαριάδης;
Απάντηση: Οι θέσεις, που διατυπώνει το ΚΚΕ είναι θέσεις που στηρίζονται πάνω στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Αυτή είναι η δική μας «πυξίδα», που ποτέ δεν την απαρνηθήκαμε, ούτε και μετά τις αντεπαναστάσεις στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, σ' αντίθεση με άλλα κόμματα που «μεταλλάχθηκαν» και μπήκαν στην «υπηρεσία» της αστικής τάξης.
Μ' αυτήν την «πυξίδα» αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε κάθε ζήτημα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η θέση ενός ΚΚ για κάποιο ζήτημα πρέπει να μένει «άφθαρτη» στους αιώνες, χωρίς το ΚΚ να παίρνει υπόψη την πραγματικότητα, τις κοινωνικό-πολιτικές αλλαγές που συντελούνται, τις βασικές τάσεις των αλλαγών, τις δυνάμεις που εμπλέκονται. Και στο ζήτημα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, διαχρονικά υπήρξαν εξελίξεις, πρώτα απ' όλα με τους πολέμους και το διαμελισμό της Μακεδονίας, τις αλλαγές στην πληθυσμιακή σύνθεσή της. Ιδιαίτερα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η εθνολογική σύνθεση του ελληνικού χώρου της Μακεδονίας και της Θράκης άλλαξε ριζικά. Έτσι, το Κόμμα μας, που μελετά την ιστορία του, για να αντλεί διδάγματα, έχει π.χ. εκτιμήσει πως η θέση του για «Ενιαία και Ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη» (στα πλαίσια μιας Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας) ήταν λαθεμένη από ένα διάστημα και μετά, εφόσον δεν ανταποκρίνονταν πια στην πραγματικότητα. Η θέση αυτή ανακλήθηκε το 1935.
Νέες αλλαγές έφερε στην περιοχή η κατάσταση μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, κι ακόμη πιο «φρέσκες» η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η εμφάνιση διαθέσεων αμφισβήτησης των συνόρων από πολλές πλευρές. Σήμερα οι ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) επιδιώκουν να υποδαυλίσουν υπαρκτά κι ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα στην περιοχή των Βαλκανίων, με στόχο «το διαίρει και βασίλευε». Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση το ΚΚΕ διαφωτίζει την εργατική τάξη και τους λαούς τονίζοντας πως η βάση της καταπίεσης σήμερα δεν είναι εθνική, ούτε θρησκευτική ή γλωσσική, αλλά ταξική! Η βασική αντίθεση της κοινωνίας είναι ανάμεσα στην εργασία και στο κεφάλαιο! Και μόνον η κατάργηση της ταξικής καταπίεσης, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η κατάργηση της καπιταλιστικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας κι η οικοδόμηση της νέας, της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας μπορεί να θέσει τις βάσεις για την κατάργηση και κάθε άλλης καταπίεσης.

Ερώτηση: Στην εκδήλωση τιμής για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πήρε μέρος και αντιπροσωπεία από πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν σήμερα στη Μακεδονία. Ποια είναι η στάση σας σχετικά με το πρόβλημα των πολιτικών προσφύγων, που ζούνε στη χώρα μας; Γιατί τους αποκαλείτε «Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν στη ΦΥΡΟΜ» και όχι Μακεδόνες;
Απάντηση: Καταρχήν, κατά τη γνώμη μας, από τη στιγμή που η Μακεδονία μοιράστηκε, με τους βαλκανικούς πολέμους, κανείς δεν μπορεί να έχει το «προνόμιο» της αποκλειστικής χρήσης της έννοιας «Μακεδονία» και των παραγώγων αυτής της λέξης. Για μας Μακεδόνας είναι κι αυτός που έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη κι αυτός που έχει γεννηθεί στα Σκόπια, κι ας μιλούν διαφορετική γλώσσα, κι ας έχουν διαφορετική εθνική συνείδηση ή και θρησκεία.  Για μας η έννοια Μακεδονία έχει γεωγραφικά χαρακτηριστικά κι όχι εθνικά.  Η Μακεδονία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια, όπου ζούνε διάφορα έθνη. Με βάση της μαρξιστική αντίληψη, θεωρούμε πως το κυρίαρχο έθνος, που υπάρχει στην ΠΓΔΜ δημιουργήθηκε μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν συνέτρεξαν οι αναγκαίοι όροι (της κοινότητας της γλώσσας, του εδάφους, της οικονομικής ζωής, του πολιτισμού) στα πλαίσια της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Στην Ελλάδα υπάρχουν Σλαβόφωνοι. Όλοι είναι Έλληνες πολίτες (και αρκετοί από αυτούς είναι σλαβικής καταγωγής) και όλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος τους και την αντιπαλεύουμε όπου και στο βαθμό που υπάρχει. Οι σλαβόφωνοι στη χώρα μας διαχρονικά δεν είχαν ταυτόσημη εθνική συνείδηση. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων άλλοι από αυτούς πολέμησαν στο πλευρό της Ελλάδας, κι άλλοι της Βουλγαρίας. Σήμερα είναι πλέον δίγλωσσοι, σε μεγάλο βαθμό ζούνε διάσπαρτοι σ' ολόκληρη τη χώρα λόγω εσωτερικής μετανάστευσης, μεικτών γάμων κτλ. Δεν συντρέχουν, με άλλα λόγια, λόγοι αναγνώρισης κάποιας «μειονότητας».
Απ' την άλλη μεριά παρατηρούμε πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και διάφοροι εθνικιστικοί κύκλοι στην ΠΓΔΜ, - έχοντας την υποστήριξη και των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ κι ΕΕ), πρόβαλαν τα τελευταία χρόνια έντονα το ζήτημα της αναγνώρισης «μακεδονικής» εθνότητας (και αντίστοιχα αλύτρωτης «μακεδονικής» εθνικής μειονότητας, στο έδαφος της ελληνικής Μακεδονίας), εδαφικών διεκδικήσεων κ.α. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο «παιχνίδι», αφού γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι ιμπεριαλιστές δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τους λαούς και τις μειονότητες, αλλά μόνο για την προώθηση των ταξικών και γεωπολιτικών συμφερόντων τους. Το «παιχνίδι» αυτό αποκτά νέες διαστάσεις στην περιοχή μας, μετά την νατοϊκή επέμβαση, την κατοχή του Κόσσοβου, καθώς και την τελευταία απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για το ζήτημα της αναγνώρισης της «ανεξαρτησίας» του Κόσσοβου.
Να γιατί λέμε πως κι οι πρώην σύντροφοί μας, αντάρτες του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), που βρίσκονται στη χώρας σας, ήταν Έλληνες πολίτες, σλαβόφωνοι κι αρκετοί απ' αυτούς και σλαβικής καταγωγής. Βρέθηκαν στην πολιτική προσφυγιά ακριβώς γιατί αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ.  Στερήθηκαν, αδίκως, την ελληνική υπηκοότητα για την πολιτική δράση τους. Κακώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1982, εξαίρεσε αυτούς τους αγωνιστές από το νόμο για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων. 

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα για να ανακαλέσει το νόμο που θεσπίστηκε το 1982 για τον επαναπατρισμό μόνο των «εκ γενετής Ελλήνων» και την επιστροφή περιουσιών που είχαν κατασχεθεί μόνο από «εκ γενετής Έλληνες»;
Απάντηση:  Η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως κι η προηγούμενη της ΝΔ, είναι ενσωματωμένη στη λογική των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Επιδιώκει απ' αυτούς το μεγαλύτερο όφελος, όχι για τον ελληνικό λαό, αλλά για την αστική τάξη της χώρας. Εάν κρίνει ότι εξυπηρετεί καλύτερα τους σχεδιασμούς της μια τέτοια απόφαση, τότε δεν αποκλείεται και να το πράξει. Μ' άλλα λόγια η επίλυση ή όχι αυτού του ζητήματος δεν έχει να κάνει με κάποιο ζήτημα απόδοσης δικαιοσύνης, αλλά με τους γενικότερους σχεδιασμούς που έχει η ελληνική αστική τάξη στην περιοχή και με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, που από τη μια διαπλέκονται κι από την άλλη συγκρούονται.

Ερώτηση: Στη συζήτηση στην ελληνική βουλή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Παπανδρέου σας αποκάλεσε «κοινό συκοφάντη», κατηγορώντας σας ότι «υιοθετείτε θεωρίες συνωμοσίας και επιβλαβείς συνειρμούς» και ότι «έχετε καταντήσει ο καλύτερος προπαγανδιστής του πιο ακραίου κεμαλιστή στρατηγού στο βαθύ κράτος της Τουρκίας». Το σχόλιό σας ήταν ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ διεξάγει λάθος πολιτική σχετικά με θέμα της ονομασίας και γιατί;
ΑπάντησηΟι θέσεις του ΚΚΕ για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όπως και της ΝΔ, είναι τεκμηριωμένες. Στηρίζονται σε συγκεκριμένα και αναμφισβήτητα γεγονότα και επιχειρήματα. Το ΠΑΣΟΚ κατέφυγε σε αβάσιμους ψευδείς ισχυρισμούς γιατί αδυνατεί να απαντήσει στις θέσεις του ΚΚΕ που εκφράζουν άλλωστε και τις μεγάλες ανησυχίες του ελληνικού λαού για την υποχωρητική στάση της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Αιγαίο, την ενσωμάτωση  της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τονίζω και πάλι, πως δεν μπορεί να βλέπουμε το «δέντρο» αποσπασμένα από το «δάσος». Δεν μπορεί να εστιάζεις στο «όνομα», όταν μένουν εκτός προσοχής τα ουσιώδη ζητήματα, όπως είναι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή. Έτσι, είναι γνωστό πως διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν επεξεργαστεί το σενάριο της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» ή «Φυσικής Αλβανίας», που από τη μια προσβλέπει στη ενσωμάτωση του Κοσσόβου στην Αλβανία κι από την άλλη εγείρει νέες εδαφικές αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας. Προσπαθούν έτσι, στο όνομα μιας δήθεν «Μεγάλης Ιδέας», να σύρουν σε μεγάλες τυχοδιωκτικές κι αιματηρές περιπέτειες τους εργαζόμενους της Αλβανίας, τον αλβανικό λαό, και βέβαια τους λαούς ολόκληρης της περιοχής μας.
Το Κόμμα μας, όπως πιθανόν να γνωρίζετε, είχε αντιταχθεί στο παρελθόν στην ανάλογη ιδέα της «Μεγάλης Ελλάδας», διαφωτίζοντας τους εργαζόμενους πως πρόκειται για «στάχτη στα μάτια τους», με στόχο να αυξήσει το ρόλο της η αστική τάξη της χώρας μας. 
Το ΚΚΕ θεωρεί σήμερα πως η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» ακουμπά στις πλάτες αυτών που την υποδαυλίζουν, δηλαδή των ιμπεριαλιστών, αλλά όπως είναι γνωστό κι από άλλες περιπτώσεις μεγαλοϊδεατισμού και αλυτρωτισμού, τέτοια σχέδια μόνο περιπέτειες, τυχοδιωκτισμούς κι αίμα πρόσφεραν στους λαούς της περιοχής μας.
Ούτε ο εργαζόμενος λαός της Αλβανίας, ούτε οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες, που ζούνε κι εργάζονται στην Ελλάδα κι είναι τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας, έχουν πραγματικό συμφέρον από αλλαγή των συνόρων, αφού αυτή θα οξύνει τα εθνικιστικά μίση και διαθέσεις, θα δυσχεράνει απ' όλες τις μεριές τη θέση τους στον καθημερινό αγώνα της βιοπάλης, μόνο και μόνο για να μεγαλώσει ο ρόλος της αστικής τάξης της χώρας προέλευσής τους στον ανταγωνισμό που αυτή έχει με τις υπόλοιπες αστικές τάξεις της περιοχής.
Αντίθετα, συμφέρει εκείνους που πουλώντας «προστασία» στην περιοχή θέλουν να επιβάλλουν τα νατοϊκά στρατεύματα δήθεν ως «το μοναδικό παράγοντα σταθερότητας», με στόχο να αποτρέψουν σχέδια διείσδυσης των ανταγωνιστών τους στην περιοχή.
Υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν πως η αστική τάξη της Ελλάδας δεν έχει αντίρρηση να συμμετάσχει στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στην περιοχή, ακόμη και σ' ένα τόσο επικίνδυνο σενάριο όπως η λεγόμενη «Μεγάλη Αλβανία» και της «μεγαλύτερης Βουλγαρίας», ώστε να «επιλυθεί» το ζήτημα της ΠΓΔΜ. Πρόκειται στην κυριολεξία για «παιχνίδι με τη φωτιά».

Ερώτηση: Κάποτε είπατε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για να βρεθεί λύση επειδή η ηγεσία των Σκοπίων δεν συζητά καν το πρόβλημα και «έχει ισχυρή υποστήριξη». Ποιοι μας υποστηρίζουν και με τη σημερινή προοπτική υπάρχει πιθανότητα να μπορέσουν ο Γκρούεφσκι και ο Παπανδρέου να κλείσουν αυτό το θέμα σύντομα;
Απάντηση:  Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, που λέει πολλά: η γιγαντιαία αμερικανική βάση CAMP BONDSTEEL, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από την πόλη των Σκοπίων, κι απλώνεται σ' έκταση 3.865 στρεμμάτων (φιλοξενεί χιλιάδες αμερικανούς στρατιωτικούς μαζί με τον βαρύ εξοπλισμό τους) και λέγεται πως είναι τόσο μεγάλη που διακρίνεται από  την Σελήνη με γυμνό μάτι! Μια βάση που επεκτείνεται ταυτόχρονα στο έδαφος της ΠΓΔΜ και του Κοσσόβου.
Σαφώς και δεν αφορά μόνον τη φύλαξη του ενεργειακού αγωγού ΑΜΒΟ, που σχεδιαζόταν να συνδέσει το Βουλγαρικό λιμάνι Burgas με το Αλβανικό Vlore (Αυλώνα), όπως ορισμένοι θεωρούν. Πρόκειται για σημαντικό στρατιωτικό «εργαλείο» των ΗΠΑ στην περιοχή, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου τους στα Βαλκάνια, στη σύγκρουση με τέτοιες ανταγωνιστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που επιδιώκουν την αύξηση του ρόλου τους στην περιοχή, όπως είναι η Ρωσία κι η Κίνα. Μια στρατιωτική βάση που μας θυμίζει πως στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτική με άλλα (και συγκεκριμένα με βίαια) μέσα».
Γίνεται φανερό, λοιπόν, απ' τα παραπάνω ποιες είναι οι δυνάμεις που στηρίζουν την σημερινή ηγεσία της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, όπως έλεγαν παλιά οι δουλοπάροικοι στη Ρωσία: «Να μας φυλάει ο Θεός, περισσότερο απ' όλα τα κακά, απ' την οργή, αλλά κι απ' την αγάπη του αφέντη».  Στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, που ζούμε, τα κράτη ζούνε μέσα σε αλλήλο-εξαρτήσεις, οικονομικές, πολιτικές, στρατιωτικές. Διαμορφώνουν φιλικούς «άξονες» κι «αντιάξονες». Όσο δεν καταρρίπτεται όλο αυτό το πλέγμα των ιμπεριαλιστικών δεσμεύσεων, πάντα θα υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς. Και για το λαό της χώρας σας, με ή χωρίς συμφωνία για το όνομα.

Ερώτηση: Όταν συζητάμε για το θέμα της ονομασίας, θυμόμαστε την άποψή σας ότι το κύριο πρόβλημα στα Βαλκάνια είναι η πολιτική των ΗΠΑ και το σχέδιο τους για την Ευρώπη. Πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να μείνει ανοιχτό το θέμα της ονομασίας;
Απάντηση:  Βεβαίως σημαντικό ρόλο παίζουν οι ΗΠΑ, αλλά στο ζήτημα εμπλέκονται κι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που επιδιώκουν να ενσωματώσουν πλήρως τη χώρα σας στα δικά τους σχέδια. Μια τέτοια προοπτική μόνο νέα βάρη θα προσφέρει στο λαό της χώρας σας. Παρά τα όσα υποστηρίζονται το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν καμία ασφάλεια κι ευημερία στους λαούς.
Οι ΗΠΑ, όπως κι οι άλλοι ιμπεριαλιστές, δεν επιδιώκουν τη διευθέτηση των προβλημάτων προς όφελος των λαών. Ενδιαφέρονται πάντα να έχουν ρόλο «επιδιαιτησίας» ανάμεσα σε χώρες και λαούς. Άλλωστε κι οι «φόρμουλες» που βλέπουμε να προτείνουν, π.χ. η λεγόμενη «διπλή ονομασία», είναι «λύσεις» για τη διατήρηση του προβλήματος, κι όχι για την επίλυσή του.

Ερώτηση: Την περίοδο που κάνατε αυτή την δήλωση, υπήρχε η πληροφορία ότι ο Καραμανλής ως πρωθυπουργός σχεδίαζε να δώσει στα Σκόπια μια δήλωση ότι η Ελλάδα θα δεχόταν τη διπλή φόρμουλα αν η Μακεδονία αποποιούνταν τη διεκδίκηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υπήρξε κάποια συζήτηση για μια τέτοια δήλωση;
Απάντηση: Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να σχολιάζουμε πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, θεωρούμε, πως αυτή η πρόταση περί «διπλής ονομασίας» δεν αποτελεί μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.  Αντίθετα, θα ανακυκλώσει το ζήτημα και θα δώσει «λαβή» για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και για νέο γύρο εθνικιστικής όξυνσης.
Ερώτηση: Το ΚΚΕ κάλεσε τον ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του με τον πολύπαθο λαό της Αιγύπτου που έχει εξεγερθεί και να καταγγείλει τον δόλιο ρόλο των κυβερνήσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ. Πιστεύετε ότι ο τυφώνας της Αιγύπτου θα μπορούσε να χτυπήσει και την Ευρώπη;
Απάντηση: Οι εξελίξεις στην Τυνησία, στην Αίγυπτο δίνουν τροφή για τους εργαζόμενους και στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια για να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Στα  τέλη του Γενάρη 2011 στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Κόμματός μας, συνάντηση 10 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων από 8 χώρες των Βαλκανίων, (από Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία), με θέμα: «Οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και τα καθήκοντα των κομμουνιστών». Κι εκεί, στη Θεσσαλονίκη, οι κομμουνιστές καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η πραγματική αιτία της κρίσης είναι η όξυνση της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού, της αντίθεσης ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και στην καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Οξύνεται το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων, επεκτείνεται η φτώχεια, η σχετική και απόλυτη εξαθλίωση που αγκαλιάζει και στις βαλκανικές χώρες μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Κάθε μέρα που περνά οι λαοί της Ευρώπης, πείθονται για την αναγκαιότητα του συνθήματος, που απεύθυνε το ΚΚΕ από την Ακρόπολη: «Λαοί της Ευρώπης, ξεσηκωθείτε!». Άλλος δρόμος από την αντίσταση, την ανυπακοή στα αντιλαϊκά  - αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων και της ΕΕ δεν υπάρχει! 

Ερώτηση: Αναλυτές στην Αθήνα ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να γίνουν πρόωρες εκλογές αν η Ελλάδα αποτύγχανε να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ αλλά ότι και τότε ο Παπανδρέου θα επέλεγε μόνο έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό. Υπάρχει πιθανότητα για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα;
Απάντηση:  Το ζήτημα για το ΚΚΕ δεν είναι να γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, να εκφραστεί η αποδοκιμασία του ελληνικού λαού στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Δημοκρατία, συνολικά στα κόμματα του κεφαλαίου και στην ΕΕ. Κι αυτό γιατί τα αντεργατικά μέτρα, που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, κι έχουν ως στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, στον ένα ή άλλο βαθμό εφαρμόζονται σ' ολόκληρη την ΕΕ. Πρόκειται για γενικευμένη επίθεση στην εργατική τάξη, με στόχο το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να μπορέσει να ανταγωνιστεί στις παγκόσμιες αγορές τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία κ.ο.κ.
Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στην Ελλάδα καταλαβαίνουν σήμερα γιατί το ΚΚΕ ήταν αντίθετο στην ένταξη στην ΕΟΚ και γιατί αγωνίζεται και σήμερα για την αποδέσμευση της Ελλάδας από τα δεσμά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.  Η αγανάκτηση του λαού απέναντι στην κυβέρνηση και στην ΕΕ εκφράστηκε σ' ένα βαθμό στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, όπου οι συνδυασμοί που στήριξε το ΚΚΕ πανελλαδικά προσέγγισαν το 11%. Πρέπει να εκφραστεί ακόμη περισσότερο και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, δίνοντας ακόμη περισσότερη δύναμη στο κομμουνιστικό κόμμα, που αποτελεί τον «κυματοθραύστη» της αντιλαϊκής πολιτικής.  Οι εργαζόμενοι από την εμπειρία τους πλέον έχουν πειστεί για την ορθότητα του συνθήματός μας: «Ισχυρό ΚΚΕ - Δύναμη για το Λαό».

Ερώτηση: Ακόμα και οι υποστηρικτές της Ελλάδας αμφιβάλουν αν θα αποπληρωθεί ποτέ στο ακέραιο το τεράστιο χρέος. Τα ετήσια πλεονάσματα του προϋπολογισμού θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά ψηλά. Γίνεται λόγος για μαζική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας (παρόλο που ο κ. Παπανδρέου αρνείται το ξεπούλημα των νησιών του Αιγαίου). Ακόμα κι έτσι, τίποτα δε μπορεί να είναι τόσο μεγάλο ώστε να απομακρύνει την απειλή της αθέτησης των όρων. Τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση του Παπανδρέου;
Απάντηση: Η φιλοδοξία του ΚΚΕ δεν είναι να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλή τον Γ. Παπανδρέου. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τα χρέη, που οφείλονται στα κέρδη της πλουτοκρατίας. Η καπιταλιστική κρίση δεν είναι κρίση λόγω του χρέους, αλλά υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων.  Η επιδίωξη του ΚΚΕ είναι η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, η οικοδόμηση μιας άλλης, της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού. Έχουμε παρουσιάσει στον ελληνικό λαό την πολιτική πρότασή μας αναλυτικά, για κάθε πτυχή της ζωής του. Εδώ, επιγραμματικά, μπορούμε να πούμε πως το Κόμμα μας αγωνίζεται για τη συγκρότηση ενός κοινωνικό-πολιτικού μετώπου, που όχι μόνον θα συγκρουστεί με τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και θα θέσει το ζήτημα της εξουσίας. Θ' αγωνιστεί για την εγκαθίδρυση στην Ελλάδα ενός καθεστώτος Λαϊκής Εξουσίας κι Οικονομίας, όπου τα βασικά μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνικοποιημένα, όπου θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας κι εργατικός - λαϊκός έλεγχος, όπου η Παιδεία κι η Υγεία θα ‘ναι κοινωνικά αγαθά που θα προσφέρονται αποκλειστικά από το κράτος και δωρεάν, όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 7ωρο και οι άντρες θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 κι οι γυναίκες στα 55 κ.ά.
Εννοείται, πως μια τέτοια επιλογή θα οδηγήσει στην αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων λαϊκών θεσμών εξουσίας.
Η γραμμή του ΚΚΕ είναι αυτή της ρήξης και της σύγκρουσης με το καπιταλιστικό σύστημα και τις ιμπεριαλιστικές οργανώσεις και από αυτή τη σκοπιά παλεύουμε για την κοινή δράση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της νεολαίας των χωρών της περιοχής μας.

Ριζοσπάστης
1 Μάρτη 2011

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Καμιά συμμετοχή στα ΝΑΤΟϊκά παραμάγαζα


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Καμιά συμμετοχή στα ΝΑΤΟϊκά παραμάγαζα
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις σχετικά με την ένταξη της Κύπρου
στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την προωθούμενη, από πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον λεγόμενο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη". Ταυτόχρονα εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό και στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, που αντιστέκονται στα σχέδια αυτά και αγωνίζονται κατά της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
Γνωρίζουμε καλά, ότι ο "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" αποτελεί τον προθάλαμο για την ένταξη των χωρών - μελών του στο ΝΑΤΟ. Οπως ο λαός μας, έτσι και ο λαός της Κύπρου, γνωρίζουν πολύ καλά το βρώμικο ρόλο, που έπαιξαν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και διαχρονικά η Ενωμένη ιμπεριαλιστική Ευρώπη στο δράμα της μαρτυρικής μεγαλονήσου τα τελευταία 50 χρόνια. Γνωρίζουμε, ότι η διχοτόμηση, η εισβολή και η κατοχή σχεδιάστηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, την άνοιξη του 1971.
Θεωρούμε, ότι μία τέτοια πράξη ένταξης αποτελεί ύβρη στη μνήμη των νεκρών, των αγνοουμένων και των ξεριζωμένων του '74, ότι δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος και στην απελευθέρωση του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής. Επιπλέον μία ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και η εμπλοκή της στα βρώμικα σχέδιά του, θα θέσει το λαό και τη χώρα σε θανάσιμο κίνδυνο, στην ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με τους αυξανόμενους ανταγωνισμούς για την κατοχή και καταλήστευση των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η πράξη αυτή αποτελεί κατάφωρη περιφρόνηση της θέλησης της τεράστιας πλειοψηφίας του κυπριακού λαού ενάντια στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Έτσι όπως αυτή εκφράστηκε κατά το δημοψήφισμα ενάντια στο ΝΑΤΟϊκής έμπνευσης σχέδιο Ανάν, αλλά και με την κατηγορηματική απόφαση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας του 2009, ενάντια στις πιέσεις ένταξης της χώρας στο λεγόμενο "Συνεταιρισμό".
Η ξεκάθαρη αυτή αντίθεση γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη και αναγκαία σήμερα, προπαντός μετά από την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ - το Νοέμβρη του 2011 στη Λισαβόνα - και τις αποφάσεις, που πήρε για χωρίς όρια επεμβάσεις και κατοχή κρατών, με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και συμφερόντων. Αυτός είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ και του περιβόητου "Συνεταιρισμού" του - η αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων, της ανυπακοής και της αντίστασης, η καθυπόταξη του "εχθρού λαού".

Καλούμε τις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, τα μέλη και τους φίλους της ΕΕΔΥΕ, τις μαζικές οργανώσεις και φορείς του ελληνικού λαού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Κύπρο.

Το ΝΑΤΟ ήταν και παραμένει εχθρός όλων των λαών!
Ο αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ και στον πόλεμο συνεχίζεται!
Ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός - δεν είναι ανίκητος!».

Από Gagarin57

Μεθοδεύσεις για να συρθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ
Έντονες αντιδράσεις για την απόφαση που απέσπασαν από τη Βουλή
τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ
Κοντή μνήμη και επικίνδυνη στρατηγική!


Με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ, εγκρίθηκε την 24/02/2011 στην Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής πρόταση με την οποία απαιτείται από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να καταθέσει αίτημα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟϊκό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».
Κατά της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, με τον ΓΓ του Κόμματος, Άντρο Κυπριανού, να υπογραμμίζει, ότι «όπως απορρέει από το πόρισμα για το "Φάκελο της Κύπρου", το δίδυμο έγκλημα εναντίον της Κύπρου σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ», του οποίου ο ρόλος «σε καμία περίπτωση δεν έχει αλλάξει». Ο ίδιος, στην ομιλία του στη Βουλή, υπενθύμισε ότι το θέμα τέθηκε ξανά επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη και Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά «και οι δύο αρνήθηκαν να προχωρήσουν».
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, μετά την ψηφοφορία, υπογράμμισε ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων «συνιστά πράξη που παραβιάζει το Σύνταγμα και τη διάκριση των εξουσιών», προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «υπερασπιζόμενος το Σύνταγμα (...) θα ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας επί της συγκεκριμένης απόφασης της Βουλής». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα η άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας», καθώς επίσης ότι ο Δ. Χριστόφιας «στο κυβερνητικό του πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει δέσμευση ούτε και είναι πολιτική του απόφαση να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», αλλά, αντίθετα, έχει δεσμευτεί στο λαό να «αγωνιστεί για μια Κύπρο αποστρατιωτικοποιημένη, που θα προκύψει μέσα από τη δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού».
Αντιδρώντας στις επικίνδυνες μεθοδεύσεις, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΑΚΕΛ, βουλευτών και υποψηφίων του Κόμματος, καθώς επίσης και Τουρκοκυπρίων, πραγματοποίησε χτες το πρωί κινητοποίηση έξω από τη Βουλή. Το ΠΣΕ ενέκρινε και επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Μάριο Κάρογιαν, μνημόνιο στο οποίο χαρακτηρίζει «προδοσία την προσπάθεια ένταξής μας στο πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ που αιματοκύλισε την Κύπρο» Επίσης υπενθυμίζει, ότι « το δίδυμο έγκλημα κατά του κυπριακού λαού, σχεδιάστηκε στην εαρινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα το 1971. Η Τουρκία, αξιοποιώντας πλήρως το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β, εισέβαλε στο Νησί το μοίρασε και σκόρπισε το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγιά. Η κατοχική Τουρκία όμως αποτελεί ισχυρό πυλώνα του ΝΑΤΟ, με αναβαθμισμένο ρόλο στη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου στο μοίρασμα των εδαφών και την εκμετάλλευση των λαών της περιοχής μας».

Από Gagarin57

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Με τα δικά τους λόγια ...


Με τα δικά τους λόγια ...

Για όσους ισχυρίζονται, ότι το μνημόνιο και τα μέτρα τα έχουν επιβάλλει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το Δ.Ν.Τ. και οι ξένοι δανειστές. Για όσους ισχυρίζονται, ότι η χώρα βρίσκεται υπό ξένη κατοχή, απαλλάσσοντας τον Παπανδρέου και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τις βαρύτατες ευθύνες τους.
Δεν είναι άβουλη και μοιραίοι εντολοδόχοι, δεν είναι απλά ενδοτικοί και ξενοκίνητοι, είναι συνειδητοί υπηρέτες του κεφαλαίου. Γι’ αυτό και είναι τόσο σκληροί και αμείλικτοι στην επιβολή των συμφερόντων  της εργοδοσίας.
Όσο νωρίτερα το καταλάβουν οι εργαζόμενοι, οι μικροί ιδιοκτήτες της πόλης και του χωριού, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, όσο νωρίτερα αποφασίσουν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, τόσο γρηγορότερα θα έρθει μία καινούργια μέρα για το λαό μας.
Παρακολουθήστε αυτά, που πιστεύουν εκφρασμένα με τα δικά τους λόγια …

1) «Ακόμα και με μηδενικό χρέος, η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ήδη γίνονται»
(Γ. Παπανδρέου, δήλωση στο Νταβός, 28/1/2011).

2) «Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι πολλά από αυτά που κάναμε δεν ήταν σοσιαλιστικά. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία όσων κάναμε ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμά μας. Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι θα μείνουν όλα ίδια, είπαμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα»
(Γ. Παπανδρέου, ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ 26/1/2011).

3) «Όσα έχουμε πλέον μπροστά μας δεν είναι ως επί το πλείστον επιταγές καμίας σύμβασης, ή κανενός μνημονίου (...) Χρειαζόμαστε βαθύτερες και μεγάλες αλλαγές, αυτές που είχαμε αυτούσιες βάλει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα»
(Γ. Παπανδρέου, ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, 12/1/2011).

4)«Νομίζω ότι πολλά από αυτά που συμβαίνουν είναι γραμμένα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (...) Όλα αυτά είναι στο εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Όλα. Είμαστε δεσμευμένοι, μάλιστα, πάνω σε αυτά. Έχει δεσμευτεί επανειλημμένα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όλοι εμείς στην προεκλογική μας εκστρατεία» 
(Θ. Πάγκαλος, από συνέντευξη στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» 17/1/2011).

5)«Το μνημόνιο περιλαμβάνει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής με το οποίο "σφραγίσαμε" μια δανειακή σύμβαση και ένα δάνειο 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε μεγάλη ανάγκη η χώρα για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση. Το πρόγραμμα αυτό εκτός από μέτρα που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε για να συγκρατήσουμε τον οικονομικό εκτροχιασμό του κράτους, περιλαμβάνει και πολλά διαρθρωτικά μέτρα που είναι μέρος και του προεκλογικού και του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ»
(υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, συνέντευξη στην «Ισοτιμία», 8/8/2010).

6)«Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προχώρησε όπως την είχε εξαγγείλει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ το 2007 και το 2009»
(Από το κείμενο απολογισμού της κυβέρνησης για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, Οκτώβρης 2010).

7)«Οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι επιβολή ούτε της τρόικας, ούτε κάποιας ανώτερης δύναμης. Είναι ακριβώς πεποίθηση, είναι ιδεολογία μας ότι πρέπει να γίνουν» 
(Δήλωση του Γ. Πεταλωτή, 2/2/2011).

8)«Η πολιτική της κυβέρνησης πιστεύω ότι είναι ούτως ή άλλως σχεδιασμένη πέρα από το μνημόνιο και όπως σωστά κατά καιρούς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει, μια σειρά από θεωρούμενα μέτρα του μνημονίου υπήρξαν θεμελιώδεις τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ, ήδη από το πρόγραμμα που καταθέσαμε το Μάρτιο του 2007 (...) Το ασφαλιστικό ήταν ήδη από το 2007 ως προτεραιότητα. Οτιδήποτε περιελήφθη στο Ασφαλιστικό είχε προδιαγραφεί ως δέσμευσή μας εκ των προτέρων»!
(Π. Ευθυμίου, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, 25/8/2010).

9)«Στο μνημόνιο - που ήταν μία σύμβαση που έγινε πάνω στην ανάγκη μας να δανειστούμε - περιέχονται πολλές μεγάλες αποφάσεις οι οποίες είναι και επιλογή μας κυβερνητική και έχουν σχέση και με το πρόγραμμά μας. Δεν είναι κάποιοι όροι δανεισμού απλώς, έχει μέσα και πολιτικά ζητήματα τα οποία τα θέσαμε εμείς (...) Άρα, δεν πρόκειται να αποκλίνουμε από την τήρησή του»
(Γ. Πεταλωτής, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, 18/8/2010).

10)«Χωρίς να το ζητήσουν οι εταίροι μας, εμείς αυτές τις αλλαγές θα τις κάνουμε, ούτως ή άλλως, γιατί όντως και έσοδα παραπάνω θέλουμε να έχουμε, αλλά και γιατί βάζουμε και τα θεμέλια ώστε μετά το ξεπέρασμα της κρίσης να μπορούμε να μιλάμε για μια διαφορετική χώρα, απαλλαγμένη από πολλές παθογένειες»
(Γ. Πεταλωτής, αναφερόμενος στα επιπλέον μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου για την περίοδο 2012-2013, 10/12/2010).

Από τον Ριζοσπάστη της Κυριακής, 06/02/2011
Gagarin57